Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ για το κλείσιμο ΕΡΤ.

 Του Γεώργιου Μανιταρά

Όλα όσα θλιβερά συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην χώρα μας με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τελικά όλοι μας είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την μια ή την άλλη άποψη με όρους ποδοσφαιρικούς του άσπρου ή του μαύρου! Άλλοι από μας έριξαν το βάρος στην υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρος της ΕΡΤ μη λαμβάνοντας υπ΄όψιν τους το όργιο σπατάλης που εδώ και πολλά χρόνια ήταν γνωστό στον καθένα. Από την άλλη οι υπερασπιστές της "άλλης" άποψης μιλούν μόνο για τις σπατάλες και φαίνεται να αγνοούν τελείως το γεγονός ότι η ΕΡΤ ήταν η φωνή της Ελλάδος στα πέρατα του κόσμου και η αιτία που οι χιλιάδες Έλληνες της διασποράς μιλούν ακόμα την γλώσσα τους!...
Όμως υπάρχει και η μέση λύση και την οποία πρέπει υποχρεωτικά να δούμε αν θέλουμε να σταματήσει εδώ η καταστροφή του κόσμου που αγαπήσαμε!....
Σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα θα συναντήσουμε τον όρο ιδιωτικοποιήσεις επειδή είναι αδύνατον πια ένα κράτος να συντηρήσει τα πάντα. Και ειδικά ένα κράτος σαν το δικό μας που μαστίζεται από την γραφειοκρατία και το ρουσφέτι και αποδεδειγμένα έχει αποτύχει!...
Το να αναλάβει λοιπόν κάποιος ιδιώτης Έλληνας ή ξένος μέρος από τα αεροδρόμια, λιμάνια ή τα τρένα δεν με βρίσκει εξ΄ αρχής αντίθετο. Και φυσικά ξέρω ότι κανείς από αυτούς δεν θα ρθει να επενδύσει μόνο και μόνο επειδή θα αγαπάει τον αττικό ουρανό. Εννοείται ότι θα επιδιώξει το κέρδος κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η μόνη ένσταση που έχω είναι για το εύρος του κέρδους και για τους όρους φυσικά που θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σ΄όσα η πατρίδα μου έχει ανάγκη.

Σαν οικονομολόγος λειτουργώ με αριθμούς και δείκτες. Όσο αληθή και να είναι τα στοιχεία και οι δείκτες, για μένα άκρως σημαντικό είναι πως θα ερμηνευτούν και πως θα αξιολογηθούν. Δεν μπορώ να δεχθώ να παρουσιάζει πλεόνασμα το κράτος την ώρα που έχει τεράστιες οφειλές προς τους ιδιώτες που με την σειρά τους οδηγούν σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία και την ανέχεια 1.500.000 πολίτες. Δεν μπορώ να δεχθώ σαν ένδειξη βελτίωσης, το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι μην μπορώντας να ζήσουν με τους εξευτελιστικούς μισθούς πείνας που παίρνουν, μεταναστεύουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, που πλήρωσε φυσικά η Ελλάδα, σε άλλα κράτη. Δεν μπορώ να δεχθώ να βλέπω τον κάθε Έλληνα οικογενειάρχη που μέχρι πρότινος με περηφάνια αγκάλιαζε την οικογένειά του να πηδά από την ταράτσα γιατί δεν αντέχει να βλέπει το παιδί του να πεινάει! Δεν μπορώ να δεχθώ την θλίψη και την απόγνωση στα μάτια των ηλικιωμένων που βλέπουν καθημερινά να περικόπτονται οι συντάξεις τους και να εξευτελίζεται η ζωή τους. Κακά τα ψέματα είναι άλλο κατανοώ το πρόβλημα κι άλλο ζω μέσα σ΄αυτό.
Καθώς τα όρια αντοχής και υπομονής μειώνονται συνεχώς μέσα σ΄αυτήν την κοινωνία ήρθε και η απόφαση του πρωθυπουργού ν΄αρχίσει επί τέλους κάτι να γίνεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της όλης κατάστασης. Άρχισε από την ΕΡΤ όπου αλαζόνες διορισμένοι υπάλληλοι χωρίς να σέβονται την εν γένη κατάσταση του τόπου διασπάθιζαν το χρήμα του λαού σ΄ ένα ατέλειωτο πάρτι. Κατανοώ απολύτως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε 2.500 πολίτες και τις οικογένειές τους και μακάρι να τακτοποιηθούν σ΄άλλες υπηρεσίες. Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με παλαιοκομματικούς όρους σ΄ένα μέλλον που ναι μεν αχνοπροβάλει όπως μας βεβαιώνουν οι αισιόδοξοι αλλά που ακόμα εξακολουθεί να μας τρομάζει.
Ναι ήταν σωστό να επαναδιατυπώσουμε τους όρους λειτουργίας της ΕΡΤ αλλά κατά την άποψή μου μπορούσε να γίνει με τρόπο διαφορετικό. Δεν είναι καλό το μαύρο που φαίνεται στις οθόνες μας. Θα προτιμούσα να βλέπω το σήμα της ΕΡΤ και να παίζει μουσική σίγουρα αλλά η επιλογή δεν μπορεί να είναι υπόθεση όλων μας. Αυτό βέβαια δεν νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικός λόγος για όλα όσα αυτή τη στιγμή γίνονται έξω από το ραδιομέγαρο. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλα γίνονται για το συμφέρον και για την ψηφοθηρία και κανείς δεν ασχολείται με πραγματικά προβλήματα. Συμπαράσταση ζητούν τώρα οι της ΕΡΤ αλλά δεν ήταν πουθενά όταν 4000 άτομα αυτοκτωνούσαν καθημερινά! Συμπαράσταση ζητούν αλλά δεν κράτησαν το μαντίλι της χαροκαμένης μάνας όταν αγκάλιαζε το νεκρό παιδί της γιατί κάποιος ακάλεστος μουσαφίρης του αφαιρούσε την ζωή.
Βία είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ και να το δεχθώ αλλά βία ήταν και η λειτουργία της τόσα χρόνια. Μια χούφτα άνθρωποι έπρατταν κατά τα πιο ταπεινά τους συμφέροντα αποκλείοντας από το αγαθό που πλήρωνε ολόκληρος ο Ελληνικός λαός  στρατιές ολόκληρες νέων καλλιτεχνών. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι μου δίνουν κουράγιο και δύναμη και με κάνουν να ελπίζω σ΄ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι μαζί με τους επιστήμονες που συναντούμε σε κάθε βήμα μας αποτελούν εγγύηση για το αύριο που ξημερώνει και που ελπίζω να είναι καλύτερο από το χθες των δανεικών και της υποτέλειας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ
Οικονομολόγος- Επικοινωνιολόγος